Història del ball de bot i castenyetes

Història del ball de bot

El ball de bot forma part de la nostra cultura. Ho hem volgut treballar des de les assignatures de Música i d’Ed. Física. Les castanyetes són un instrument de fusta que fan possible seguir el ritme de les cançons.

Una curiositat que ens va deixar bocabadats és que el que es fa per conservar la fusta de ses castenyetes és posar oli d’oliva de tan en tan i dependent de l’ús que es faci. Les seves són de fusta de cirerer però n’hi ha d’altres tipus de fusta i materials.

El que hem intentat conèixer en aquesta horeta ha estat:  els distints ritmes d’aquest instrument ( distingint boleros i jotes ), la coordinació de moviments que es necessita per executar aquests balls, la importància de la música acompanyada amb castenyetes per aprendre la seqüència de moviments.

Alguns alumnes han demanat per fer fandangos i mateixes. Aquests balls, avui en dia es treballen com a monogràfics degut a la seva complexitat i varietat.

DSC_5017

Locucions i refranys

«Més xalest que unes castanyetes»: molt alegre (Mallorca). També «Alegre com unes castanyoles»:molt alegre.

«Dir es floc amb ses castanyoles» o «Es floc ha de dir amb ses castanyetes»: vol dir que dues coses que han d’anar juntes, convé que sien ben adients o adequades una a l’altra (Mallorca).

«Flocs i castanyetes umplen sa terra d’herbetes»: vol dir que els excessos en bons vestirs i divertiments són causa que no es treballi el que caldria, i per tant, que les famílies decaiguin (Mallorca).

«Fer sa mitja castanyola»: fer la mitja rialla, somriure (Alaró).

Endevinalla

Són fetes de fusta:

panxa per panxa,

forat per forat;

i amb sa remenadissa

fan tra-ca-trac, tra-ca-trac.